z wizytą u baristy

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. czy można przedawkować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film