Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów i duża dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie dania
Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film